Kaikki Yhdessä -talousjärjestelmä – tiivistelmä

Siirry alas

Kaikki Yhdessä -talousjärjestelmä – tiivistelmä

Viesti kirjoittaja Antti Laukkanen lähetetty Ma Loka 29 2018, 20:35

Kaikki Yhdessä -talousjärjestelemään liittyy ainakin neljä merkittävää parannusta verrattuna Suomen nykyiseen talousjärjestelmään:

1. Enemmän vapautta – korkeampi hyvinvointi

Suurempaan vapauteen ja autonomiaan liittyy yleensä korkeampi hyvinvointi, määrältään suurempi ja laadultaan korkeampi motivaatio, suurempi luovuus, syvempi oppiminen ja parempia ihmissuhteita kuin sellaiseen sosiaaliseen ympäristöön, josta nämä elementit puuttuvat tai niitä on vähemmän. Tämä pätenee myös talousjärjestelmiin.

Nämä vapauteen liittyvät positiiviset asiat tekevät kansantaloudesta tuottavamman. Korkeampi tuottavuus parhaimmillaa liittyy suoraan ihmisten hyvinvointiin. Korkeampi tuottavuushan tarkoittaa yksinkertaisesti, että samalla työpanoksella kuin ennen luodaan enemmän hyvinvointia kuin ennen.

Suomen nykyiseen talousjärjestelmään ei liity talousideologista valinnanvapautta. Ihminen, joka haluaa tehdä työtä enemmistöstä poikkeavan talousideologian mukaan, joutuu taloudellisen painostuksen kohteeksi. Hänen taloudellisen yhteistyön mahdollisuudet ovat huomattavasti rajallisemmat kuin vallitsevan talousideologian mukaan elävillä. Hänen työtään ei tunnusteta hyvinvointia tuottavaksi työksi (paitsi ehkä joissain juhlapuheissa) eikä hänelle jaeta yhteisesti tuotetusta hyvinvoinninkakusta yhtä paljoa kuin vallitsevan ideologian mukaan työskenteleville. Ainoana syynä tähän on työn tekeminen “väärän” talousideologian mukaan.

2. Talousjärjestelmän jatkuva muuttumiskyky

Talousjärjestelmän tärkeimmät osat ovat ihminen ja tuotantotavat. Ne muuttuvat jatkuvasti. Siksi talousjärjestelmänkin tulisi olla muuttumiskykyinen. Sen tulisi muuttua ihmisen ja tuotantomenetelmien muutoksen mukana – ei pakottaa ihmisiä toimimaan jatkuvasti samalla vanhalla tavalla ja siten jarruttaa ihmisten ja tuotantomenetelmien kehitystä.

Talousjärjestelmä, jossa on talousideologinen valinnanvapaus on luonnostaan hyvin joustava ja muuttumiskykyinen; sen kun tulee toimia riippumatta siitä, minkälaisen talousideologian mukaan kukakin on valinnut toimia. Tällaisessa talousjärjestelemässä on sisäänrakennettuna mahdollisuus talousjärjestelmän rakenteen jatkuvaan muutokseen. Se voi muuttua hallitusti.

Siinä voi testata uusia talousideologiota pienessä mittakaavassa ja ottaa halutut muutokset käyttöön asteittain.

Suomen nykyinen talousjärjestelmä joko pyörii sellaisenaan tai kaatuu. Se ei muutu, sillä siihen ei ole sisäänrakennettu mahdollisuutta muuttua.

3. Täystyöllisyys

Talousideologinen valinnanvapaus mahdollistaa täystyöllisyyden. Se ei kuitenkaan johda siihen väistämättä.

Jos yhden talousideologian mukaan toimiminen ei mahdollistaisikaan täystyöllisyyttä, sen rinnalla oleva toinen talousideologia voi mahdollistaa sen. Tämä tietysti edellyttää, että löytyy riittävästi halukkaita ihmisiä työskentelemään tuon toisen(kin) talousideologian puitteissa.

Suomen nykyinen talousjärjestelmä ei mahdollista täystyöllisyyttä, sillä matala inflaatio ja matala työttömyys eivät mahdollisia samaan aikaan ja samassa paikassa. Suomi on valinnut, että matala inflaatio on tärkeämpää kuin matala työttömyys, koska korkea inflaatio aiheuttaa taloudelle enemmän haittaa kuin korkea työttömyys. Silti työttömyyden ylläpitäminen on taloudelle monin tavoin haitallista toimintaa.

4. Rauha

Talousjärjestelmä, jossa on talousideologinen valinnanvapaus on valtava rauhanprojekti. Kenenkään ei tarvitse sotia, jotta voisi elää oman talousideologiansa mukaan.

Talousideologinen valinnanvapaus ei tarkoita sitä, että koko talousjärjestelmä näyttää samalta kuin yhden yksittäisen ihmisen talousideologinen valinta. Talousideologinen valinnanvapaus tarkoittaa sitä, että jokaisen yksittäisen ihmisen elämä näyttää niin paljon hänen tekemältään talousideologiselta valinnalta kuin on mahdollista silloin, kun kenenkään toisenkaan talousideologista valinnanvapautta ei ole loukattu.

Miltä sitten näyttää käytännössä tämä talousjärjestelmä, johon sisältyy näin paljon suuria ja positiivisia asioita?

Kaikki Yhdessä -talousjärjestelmän pääideat ovat:

1. talousideologinen valinnanvapaus
2. taloudellinen yhteistyö kaikkien ihmisten välillä

Talousideologinen valinnanvapaus tarkoittaa, että jokainen ihminen voi valita, minkä talousideologian mukaan elää elämäänsä, tekee työtä ja kuluttaa. Jokainen ihminen voi halutessaan vaihtaa talousideologiaa, jonka mukaan elää.

Taloudellinen yhteistyö kaikkien ihmisten välillä tarkoittaa, että kaikki ihmiset voivat tehdä taloudellista yhteistyötä kaikkien ihmisten kanssa, niin yhteiskunnallisella, yhteisöllisellä kuin yksilöllisellä tasolla riippumatta siitä, minkä talousideologian mukaan kukin on valinnut elää.

Kaikki Yhdessä -talousjärjestelmän päätoimijat ovat:

1. Valtio
2. Raha- ja kilpailutalouden yritykset
3. Raha- ja kilpailutalouden ihmiset
4. Ideologiattomat ihmiset
5. Jaetaan-talouden tuottajayhteisöt
6. Jaetaan-talouden ihmiset

Talousideologioiden pääsuuntaukset ovat:

1. Raha- ja kilpailutalous
2. Jaetaan-talous

Raha- ja kilpailutalouden alasuuntauksina voivat olla esimerkiksi:

– kapitalismi
– markkinatalous
– sosialismi.

Nämä toimijat käyttävät esimerkiksi seuraavia rahoja:

– euro (€) (fiat)
– markka (mk) (kultakanta)
– bitcoin (bc)
– tovi (t)* **.

Rahoja voidaan keksiä lisää. Veronmaksuun hyväksytään kaikki riittävät laatukriteerit täyttävät rahat.

*Nämä ovat esimerkkejä siitä, kuinka erilaisia veronmaksuun hyväksytyt rahat voivat olla, eivät lista riittävät laatukriteerit täyttävistä rahoista.

**Eri rahat voivat olla hyvin erilaisia mm. taloudellisen vallan tai vaurauden jakautumisen suhteen. Se, mitä rahaa ihminen valitsee käyttää ja mitä ei, on merkittävä talousideologinen valinta.

Jaetaan-talouden alasuuntauksia voivat olla esimerkiksi:

– kommunismi
– resurssipohjainen talous.

Nämä toimijat eivät käytä rahaa eivätkä vaihtamista. He jakavat työt ja töiden tulokset tasapuolisesti toistensa kanssa.

Talousideologioiden pää- ja alasuuntauksia voidaan keksiä lisää. Kaikki Yhdessä -talousjärjestelmään otetaan mukaan kaikki riittävät laatukriteerit täyttävät talousideologioiden pää- ja alasuuntaukset.

Toimijoiden välinen taloudellinen yhteistyö on jaoteltu kolmelle tasolle:

– yhteiskunnallinen
– yhteisöllinen
– yksilöllinen.

Taloudellinen yhteistyö yhteiskunnallisella tasolla tarkoittaa mm. veronmaksamista.
Jokainen voi maksaa verot valitsemallaan valtion hyväksymällä tavalla:

– R&K -toimijat voivat maksaa veronsa valitsemallaan veronmaksuun hyväksytyllä rahalla.
– Perusveroprosentin lisäksi R&K -toimijat voivat halutessaan maksaa valitsemansa määrän lisää veroja, jonka he voivat kohdentaa valitsemalleen julkiselle menolle.
– Jaetaan-toimijat voivat maksaa veronsa työllä.

Taloudellinen yhteistyö yhteisöllisellä ja yksilöllisellä tasolla tarkoittaa mm. sitä, että:

– Kaikki veronmaksuun hyväksytyt rahat kelpaavat maksuvälineeksi kaikkiin ostotapahtumiin.
– Eri veronmaksuun hyväksyttyjen rahojen vaihtaminen toisiin vastaaviin on helppoa ja nopeaa.
– Kun jaetaan-talouden toimija saa tarvitsemiaan hyödykkeitä R&K -toimijalta, valtio maksaa ne.
– Kun R&K -toimija saa tarvitsemiaan hyödykkeitä jaetaan-toimijalta, se maksaa ne valtiolle.

Talousideologioiden pää- ja alasuuntausten sekä valtion edustajat neuvottelevat keskenään yhteistyön ehdoista ja muodoista.

Lue lisää aiheesta täältä:
http://kaikki-yhdessa.forumotion.eu/f4-kaikki-yhdessa-talousjarjestelma-tarkka-ja-pitka-versio

Antti Laukkanen
Admin

Viestien lukumäärä : 25
Join date : 20.08.2018

Näytä käyttäjän tiedot http://kaikki-yhdessa.forumotion.eu

Takaisin alkuun Siirry alas

Takaisin alkuun


 
Oikeudet tällä foorumilla:
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa