Luku 6 – Ketkä päättävät ja mistä?

Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin

Siirry alas

Luku 6 – Ketkä päättävät ja mistä?

Viesti kirjoittaja Antti Laukkanen lähetetty Ke Joulu 19 2018, 18:28

Aluksi

Se, miltä Kaikki Yhdessä -talousjärjestelmä kulloinkin näyttää käytännössä riippuu kahdesta asiasta:

– mikä mukana oleva talousideologia tai -filosofia on suosituin, mikä vähiten suosittu ja mikä siltä väliltä
– minkälaiset yhteistoiminnan ehdot mukana olevien talousideologioiden ja -filosofioiden edustajat yhdessä valtion kanssa ovat kulloinkin sopineet.

On erittäin tärkeää, että yhteistoiminnan ehdot ovat sellaiset, että jokainen ihminen voi olla niihin tyytyväinen tai vähintääkin elää niiden kanssa riippumatta siitä, minkä ideologian tai filosofian mukaan kukin elää. Todennäköisimmin tähän päästään, jos yhteistoiminnan ehdoista on keskustelemassa ja sopimassa edustajia kaikkista mukana olevista talousideologioista ja -filosofioista.

Juuri siksi olen tarkoittanut tämän kirjoituksen talousjärjestelmän kuvauksen ja pohdintojen olevan toisaalta silmiä ja mahdollisuuksia avaavana niille, jotka eivät ole aiemmin tulleet ajatelleeksi tällaista vaihtoehtoa talousjärjestelmäksi ja toisaalta ehdotus ja keskustelun pohja sille, kuinka Kaikki Yhdessä -talousjärjestelmä voisi toimia käytännössä. Missään tapauksessa en ole tarkoittanut tämän kirjoituksen ajatusten olevan pakottavia tai velvoittavia.

Siirtyminen

Siitä, siirtyykö suomalainen yhteiskunta käyttämään Kaikki Yhdessä -talousjärjestelmää vai ei, kannattaa minusta päättää suomalaisten demokraattisen enemmistön. Suurimman osan yhteiskunnan jäsenistä on ymmärrettävä talousjärjestelmää, missä he toimivat ja aidosti kannatettava sitä, jotta he osaisivat toimia siinä, olisivat mahdollisimman motivoituneet toimimaan siinä ja haluaisivat toimia siinä rehellisesti – kaikki ydintärkeitä ja välttämättömiä asioita mille tahansa talousjärjestelmälle, jotta se voisi toimia eli tuottaa hyvinvointia optimaalisesti.

Tulisiko asiasta sitten päättää kansanäänestyksellä vai eduskunnan riittävän enemmistön päätöksellä? Tämä lienee asia, mistä kannattaa keskustella.

Kun Kaikki Yhdessä -talousjärjestelmä on käytössä

Ketkä päättävät

Kun Kaikki Yhdessä -talousjärjestelmä on otettu käyttöön, joidenkin on päätettävä sen toiminnan käytännön yksityiskohdista. Tosiaan lienee parasta, että päätöksen teossa ovat mukana ne tahot, joita asia koskee. Tällöin sopijaosapuolijen edustajia löytyy sekä molempien talousideologioiden pääsuuntauksesta (jaetaan-talous sekä raha- ja kilpailutalous) että kaikista niiden alasuuntauksista (esim. kommunismi, resurssipohjainen talous, markkinatalous ja sosialismi). Uusien mukaanotettavan talousideologian edustajat pääsevät mukaan päätöksentekoon välittömästi, kun uusi talousideologia on hyväksytty mukaan talousjärjestelmään.

Myös valtion mukanaolo päätöksenteossa on luontevaa. Valtion tehtävä Kaikki Yhdessä -talousjärjestelmässä on mahdollistaa ja yhdistää; mahdollistaa, että jokainen voi elää oman talousideologiansa tai talousfilosofiansa mukaan ja toisaalta yhdistää niin, että kaikki ihmiset voivat tehdä taloudellista yhteistyötä kaikkien muiden ihmisten kanssa riippumatta siitä, minkä talousideologian mukaan kukin on valinnut toimia. Valtion on päätöksenteossa otettava kantaa vähintäänkin siihen, pystyykö se hoitamaan nämä kaksi tehtäväänsä – ja tietenkin kaikki muutkin tehtävänsä – muiden keskustelun osapuolten ehdottamien toimintamallien puitteissa. Lisäksi sen on otettava kantaa siihe, että ehdotukset ovat perustuslain ja muun lainsäädännön mukaisia.

Päättävät osapuolet voivat luonnollisesti siirtää päätösvaltaa päättämistään asiosta muillekin tahoille, mieluusti sillä varauksella, että jos homma ei toimi, tuo päätösvalta voidaan ottaa takaisin päättäville osapuolille tai siirtää jollekin toiselle taholle.

Mistä päätetään

Päätöksenteon kohteena Kaikki Yhdessä -talousjärjestelmässä on periaatteessa kaikki talouteen liittyvät asiat. Näitä ovat mm.:

1. uusien talousideologioiden ja -filosofioiden mukaan ottaminen
2. uusien rahojen mukaan ottaminen
3. kierrossa olevien rahojen kokonaismäärä
4. kuinka yhteistyössä kaikkien talousideologioiden välillä syntyneet yhteistyön tulokset jaetaan talousideologioiden ja -filosofioiden kokonaisuuden tasolla (jokainen talousideologia ja -filosofia sitten päättää itse, jakaako osuutensa jäsentensä kesken tasapuolisesti vai epätasapuolisesti ja kuinka sen tekevät tarkalleen)
5. raha- ja kilpailutalouden valtiolle maksamat hinnat ja muut myynnin ehdot niistä hyödykkeistä, joita se saa jaetaan-taloudesta
6. mikä määritellään työksi ja mikä ei (Perinteisesti työksi on määritelty kaikki sellainen, mistä ihminen saa toiselta ihmiseltä tai ihmisryhmältä rahaa tai muunlaisen palkkion. On selvää, että viimeistään Jaetaan-talouden myötä tämä ei voi olla enää työn määritelmä.).

Antti Laukkanen
Admin

Viestien lukumäärä : 29
Join date : 20.08.2018

Näytä käyttäjän tiedot http://kaikki-yhdessa.forumotion.eu

Takaisin alkuun Siirry alas

Takaisin alkuun


 
Oikeudet tällä foorumilla:
Voit vastata viesteihin tässä foorumissa