Luku 8 – Neutraalit muutokset

Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin

Siirry alas

Luku 8 – Neutraalit muutokset

Viesti kirjoittaja Antti Laukkanen lähetetty Ke Joulu 19 2018, 18:30

Palkkatyönantajan neuvotteluasema heikkenee ja palkkatyöntekijän vahvistuu

Käytännössä nykyään jokaisella suomalaisella on velvollisuus työskennellä rahaa vastaan; jokaisella suomalaisella kun lain mukaan on velvollisuus elättää itsensä, jos hän on siihen kykenevä. Suurimmalle osalle suomalaisia tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että hänen on tehtävä töitä rahaa vastaan. Niinpä suomalainen työskentelee rahaa vastaan niillä ehdoilla, mitkä kulloinkin on saatu neuvoteltua, riippumatta siitä, ovatko ehdot todella työntekijää tyydyttävät.

Kaikki Yhdessä -talousjärjestelmässä työntekijän ei ole pakko suostua minkäänlaisiin palkkatyöehtoihin. Jos mikään sopimusehdotus ei tyydytä työntekijää, hän voi halutessaan siirtyä jaetaan-talouteen. Tähän liittyy eräs mielenkiintoinen asia.

Palkkatyöntekjiä voi vaatia työnantajalta paremmat työehdot kuin aikaisemmin. Uhkaamalla siirtyä jaetaan-talouteen ja jättää työnantaja kokonaan ilman hänen tarvitsemaansa palkkatyöntekijää, tämä voi neuvotella palkkaansa ja muita työehtoja hyvin vahvasta neuvottelulähtökohdasta verrattuna työnantajan neuvotteluasemaan. Onkin mahdollista, että siinä, missä työnantaja on nykyään neuvotteluissa hieman niskan päällä ja ammattiliitot, sopimukset ja laki suojaavat heikommassa asemassa olevaa työntekijää, Kaikki Yhdessä -talousjärjestelmässä tilanne saattaa kääntyä päälaelleen; työnantajaliitot, sopimukset ja laki suojaavat ennen kaikkea heikommassa neuvotteluasemassa olevaa työnantajaa työntekijöiden riistolta.

Ulkopuolelta katsottuna voinemme kutsua neutraaliksi asiaksi sitä, että palkkatyönantajan neuvotteluasema heikkenee ja palkkatyöntekijän vahvistuu; R&K:n valtasuhteet muuttuvat, mutta tasapainossa ne eivät ole edelleenkään.

Mahdollisuus vaikuttaa ekologiseen kestävyyteen lisääntyy

Kaikki Yhdessä -talousjärjestelmään ei ole erikseen sisäänrakennettu ekologiseen kestävyyteen liittyviä ominaisuuksia. Kuitenkin erilaisilla talousideologiolla on erilainen vaikutus maapallon ekosysteemiin. Mahdollisuus valita, minkä talousideologian mukaan ihminen elää, tarkoittaa mahdollisuutta vaikuttaa myös siihen, mikä on hänen vaikutuksensa luontoon. Jokainen voi valita sen kaikkein ekologisismman talousjärjestelmän.

Miksi tämä sitten on neutraali muutos eikä hyöty? Siksi, että jokaisella ihmsellä on mahdollisuus valita myös se kaikkein epäekologisin sallittu talousjärjestelmä. Toki lainsäädännöllä suojellaan luontoa uudessa talousjärjestelmässä aivan kuten vanhassakin. Ja talousideologista valinnanvapautta ei voi käyttää tekosyynä minkäänlaisiin rikoksiin, ei myöskään ympäristörikoksiin. Silti tämä mahdollisuus ei väistämättä johda ekologisesti mahdollisimman kestävään yhteiskuntaa. Siksi kyseessä on neutraali muutos.

Antti Laukkanen
Admin

Viestien lukumäärä : 29
Join date : 20.08.2018

Näytä käyttäjän tiedot http://kaikki-yhdessa.forumotion.eu

Takaisin alkuun Siirry alas

Takaisin alkuun


 
Oikeudet tällä foorumilla:
Voit vastata viesteihin tässä foorumissa